Ylioppilaskunnan lukuvuoden avajaispuhe

Arvoisa rehtori, hyvät kutsuvieraat ja yliopistoyhteisö

Viime viikolla haastattelimme erästä henkilöä, joka haki koordinoimaan meidän ja Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan yhdistymistä. Haastattelun loppuvaiheilla hän kuvaili tuntemuksiaan ylioppilaskuntiemme väleistä ja hankkeen yleisestä ilmapiiristä. Hän käytti sanoja turvallinen ja positiivinen. Nämä sanat eivät olisi missään tapauksessa voineet kuvata ylioppilaskuntien yhdistymistä, saati koko Tampere3-hanketta viime syksynä, kun epätietoisuus varjosti yhteisöjämme. Voin myöntää, että itseänikin jännitti alkuvuodesta, kun esiriippu hankkeen tieltä alkoi hiljalleen siirtyä ja pystyimme näkemään, mitä sen takana odottikaan.

Aikaa vuoden 2019 alkuun ei ole enää paljon, joten meidän tuleekin ottaa entistä rohkeampia askeleita kohti uutta yliopistoa. Nyt on aikamme vaikuttaa ja luoda se yliopisto, joka on enemmän kuin osiensa summa ja jossa sekä opiskelijoilla että henkilöstöllä on hyvä olla. Vaikka kiidämme eteenpäin, niin on ehdottoman tärkeää kuunnella erityisesti yliopiston muodostavia yhteisöjä. Muutosprosessit eivät ole ikinä helppoja, mutta voimmeko selvitä haasteista kunnialla, jos emme ota niitä kunnolla vastaan ja ole valmiita tekemään töitä?

Meidän tulee olla se osapuoli, joka kuuntelee aidosti muita ja on myös itse valmis uusiutumaan. Aikataulu ja taloudelliset realiteetit ovat tiukkoja, joten meidän pitää tarkastella kriittisesti, mitä voimme saada valmiiksi ennen kuin uusi yliopisto aloittaa toimintansa. Enää ei ole varaa salailla tietoa vaan viimeinkin pitää lopettaa poteroituminen ja avata ovet yhteisölle. Yhteisölle, jonka mielikuva tästä muutoksesta vaikuttaa siihen, onko uudessa yliopistossa Suomen sitoutunein ja osallistuvin yhteisö vai kipuileeko yhteisömme vielä vuosia yliopiston perustamisen jälkeen.

Vaikka Tampereen teknillisen yliopiston aika lähenee loppuaan, se ei missään nimessä tarkoita, että meidän yhteisömme aika olisi lopussa. Meidän yhteisömme pysyy, mutta saamme rinnallemme laajemman yhteisön. Yliopistomme on toiminut yli viisikymmentä vuotta tehden tekniikkaa ihmisen ja ympäristön hyväksi. Uskon, että voimme siirtää vahvuutemme uuteen yliopistoon samalla kehittäen tekniikan alaa vastaamaan entistä paremmin nykypäivän haasteisiin. Viedään sekä tamperelainen tekniikka että korkeakoulutus yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta.

Hyvää lukuvuoden alkua!

Puhe Tiina Mikkonen, ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja