Mihin jäsenmaksurahat menevät?

piirakka_eiotsikkoa

Ylioppilaskunnan jokapäiväistä toimintaa pyörittää kahdeksan hallituslaista, seitsemän ympärivuotista sihteeriä, määräaikaisia projektisihteereitä sekä uskomattoman huikea määrä vapaaehtoisia. Jokainen meistä varmastikin tietää, että tästä kaikesta maksetaan joka vuosi ylioppilaskunnan jäsenmaksu, joka on tänä vuonna 58 euroa. Tämän lisäksi päälle maksetaan YTHS maksu, joka takaa opiskelijoille halvan terveydenhuollon.

Tämän artikkelin tarkoitus on avata sitä, miten jäsenmaksun osuus jakautuu ylioppilaskunnan taloudessa. Tutustu piirakkaan ja tsekkaa mihin rahat menevät!

Alla tarkempi kuvaus sisällöistä.

Muut jäsenpalvelut 10%

Kaikki ovat varmasti joskus käyneet Paulan tiskillä, jossa suurin osa ylioppilaskunnan jäsenpalveluista konkretisoituu. Näitä palveluita ovat muun muassa oma tamperelainen opiskelijakorttimme, teekkarikalenteri, pakettiauto ja peräkärry sekä ulkopaikkakuntalaisia usein majoittava Hotelli Torni (Tekniikantorneilla).

Teekkarisauna 3%

Teekkarisauna on ylioppilaskunnan yksi tunnetuimmista palveluista ja sen käyttöä tuetaan jäsenjärjestöille näkyvänä halvempana vuokrana. Saunaa ylläpitää saunaisäntä, joka hoitaa saunan kiinteistöä, vuokraustoimintaa ja laskutusta.

Jäsenyydet muualla 10%

Ylioppilaskunta on jäsenenä Opiskelijoiden Liikuntaliitossa (OLL) ja Suomen ylioppilaskuntien liitossa (SYL). Liittojen kautta tehdään vaikuttamista koko suomen opiskelijoiden hyväksi. Ylioppilaskunta ohjaa molempien liittojen toimintaa ja pystyy näin vaikuttamaan osaltaan myös itse sen tekemään vaikutustyöhön.

Edustukset ja virkistäytyminen 2%

Hallitus edustaa säännöllisesti tärkeimpien yhteistyöylioppilaskuntien ja omien kiltojensa vuosijuhlilla. Tämän lisäksi kuluja tulee hallituksen ja sihteeristön virkistäytymisistä sekä toimiston joka maanantai järjestettävistä aamupalakokouksista.

Hallinto ja toimisto 27%

Ylioppilaskunnan toimisto Päätalon toisessa kerroksessa on paikka, jossa hallitus ja sihteeristö tekevät jokapäiväistä työtään. Toimiston pyörittämiseen kuluu aikaa ja rahaa. Tämän lisäksi sisältää muun muassa puhelin- ja pankkikuluja sekä yleisiä juoksevia menoeriä.

Taloushallinnon kulut 8%

Ylioppilaskunnan kokoisen organisaation taloudenhoito, tilinhoito ja tilintarkastus vievät paljon resursseja.

ATK-kulut 6%

Kaikki ylioppilaskunnan käyttämät tietokone- ja ohjelmistoresurssit menevät ATK-kulujen alle.

Edustajisto 2%

Edustajiston kokoukset, tarjoilut, koulutustilaisuudet sekä edustajistovaalit on niputettu tämän kohdan alle.

Edunvalvonta 18%

Edunvalvonnassa on yhteenlaskettuna kaikki koulutus- ja sosiaalipoliittiset sekä kansainväliset asiat. Ylioppilaskunta työllistää kaksi 28h/vko työntekijää ja muutaman kokopäiväisen hallituslaisen, jotka keskittyvät edellä mainittuihin sektoreihin. Työ sisältää jokapäiväistä vaikuttamista muun muassa koulutuksen laatuun, YTHS:n toimintaan, asumisjärjestelyihin Tampereella sekä esimerkiksi kansainvälistymisen parantamiseen TTY:llä. Ylioppilaskunnan pääasiallinen tehtävä on edunvalvonta.

Teekkarikulttuuri 4%

Teekkarikulttuurin alle voidaan niputtaa esimerkiksi Wappu, fuksitoiminta, KampusFest ja muut teekkarijaoston sekä fuksineuvoston huikeat tapahtumat. Suurin osa tapahtumista tuotetaan talkoovoimin ja yritysyhteistyön varassa, joten niiden vaikutus koko budjettiin on suhteellisen pieni.

Vuosijuhlat 1%

Suurin osa myös vuosijuhlien kuluista katetaan mainosmyynnin ja lipputulojen kautta.

Avustukset ja järjestöasiat 5%

Ylioppilaskunta jakaa vuosittain toiminta- ja projektiavustuksia yhdistyksilleen. Näin saamme kehitettyä monipuolista ja kirjavaa harrastus- ja teekkaritoimintaa koko kampuksellamme. Tämän lisäksi myös järjestöille järjestettävät koulutukset menevät tämän sektorin alle.

Viestintä 4%

Viestintää tehdään ylioppilaskunnassa päivittäin valtavasti. Toimintaa on esimeriksi fukseille jaettava fuksijulkaisu, some, pöytäkolmiot ja ylioppilaskunnan verkkosivut. Tätä pyörittää työntekijänä tiedotus- ja järjestösihteeri sekä hallituksen viestintävastaava.