Laulukulttuuri

Teekkarit ovat kovia laulamaan saunailloissa ja muuallakin. Tietysti on mukava osata oikeastikin laulaa, mutta tärkeintä on laulaa mukana, vaikkei ihan koko ajan nuotilleen menisikään. Mitä enemmän laulaa, sitä paremmin oppii laulamaan. Teekkarilaulun sanotaan olevan voima- eikä taitolaji. Teekkarit laulavatkin mieluummin kuin hyvin! Oikeita sävelkulkuja voi opetella kiltojen ja Teekkarijaoston lauluilloissa ja -saunoissa vanhempien tieteenharjoittajien opastuksella, ja sanoja voi vilkuilla laulukirjasta.

Laulaminen Tampereella

Tampereella suosituimpia teekkarilauluja on koottu Rasputin-nimiseen opukseen. Tamperelaisten teekkarien omaa laulukirjaa Rasputinta toimittaa Tampereen teekkarien PerinneSeura ja sen saat ostettua mm. killastasi. Koneteekkarit saattavat laulaa myös Wirsun viisuja.

Useat perinteiset kappaleet ovat teekkareiden suissa vääntyneet ihan uusiksi sanoituksiksi, joiden mukaan laulellaan saunailloissa, excuilla, sitseillä ja kuuleman mukaan jotkut jopa tuutulauluiksi. Lauluja on joka lähtöön: juomalauluja, kansainvälisiä, balladeja, likivihreitä ja jopa lähes julkaisukelvottomia, joiden julkisempaa laulelua kannattaa hieman harkita…

Teekkarihymni on kaikkien teekkarien yhteinen tunnussävelmä, joka lauletaan aina keskiyöllä teekkarien ollessa koolla. Laulutyyli vaihtelee hieman paikkakunnittain. Tamperelaisesta laulutavasta on annettu ohje ylioppilaskunnan merkki- ja lippuohjesäännössä:

Teekkarihymni

31§ Tampereen teekkarit laulavat Teekkarihymnin keskiyöllä. Excursioilla vierailla mailla hymni lauletaan keskiyöllä paikallista aikaa, mikäli kellot on tarkistettu.

32§ Teekkarihymni lauletaan seisaaltaan ja reippaasti, kolme kertaa peräjälkeen. Vieraskäynnillä tamperelaisten teekkarien ollessa selkeänä vähemmistönä noudatetaan paikallista tapaa.

Tampereella hymnin sanat kuuluvat seuraavasti:

”Yö kuin sielu
teekkarin on pimiä,
takajoukko nukkuu vain,
nukkuu vain.

Tarhapöllön ääni kimiä
kuuluu pappilasta päin,
kuuluu päin.

Ja taas ja siis
ja 1, 2, 3, 4, 5.”

Ikuisen teekkarin laulu

Tampereelle on rantautunut myös tapa laulaa Ikuisen teekkarin laulu illan viimeisenä virallisena lauluna, ennen kuin meno yltyy liian villiksi. Kappale aloitetaan hiljaisuudesta ja lauletaan sen vaatimalla hartaudella. Viimeinen säkeistö lauletaan seisaaltaan ja viimeinen kertosäe ponneekkaasti.

TTYY:n kongi

TTYY:llä on kongi, jota voidaan käyttää suuremmilla vuosijuhlilla lukkarin apuvälineenä lauluvuorojen jakamisessa. Kongia voi pyytää lainaan teekkarivastaavalta.