Kyykkä

Kyykkä – tai tarkemmin sanoen akateeminen kyykkä – on perinteinen teekkarilaji, jota TTY:llä pelataan talvisin. Kyykkäkausi huipentuu Akateemisen kyykän MM-kilpailuihin helmikuussa, jotka keräävät vuosittain yli 4000 osallistujaa. Lisää Akateemisesta MM-kyykästä voit lukea: www.kyykka.fi. Maininnan ansaitsee myös tammikuinen Fuksikyykkä sekä alkuvuoden Kyykkäliiga (TTY:llä vuosittain järjestettävä akateeminen kyykkäsarja).

Kyykässä pyritään karttuja (=kyykkämailoja) heittämällä poistamaan kyykät (=puiset sylinterit) pelineliöstä mahdollisimman vähin heitoin. Eniten kyykkiä pelineliöstä poistanut joukkue on voittaja.

Muutamia termejä:

Heittoneliö = Neliö, josta heitot suoritetaan

Pelineliö = Neliö, jossa ovat ulosheitettävät kyykät

Akka = Pelineliöön tai sen eturajalle jäänyt kyykkä

Pappi = Pelikentän ulkorajalle yli 10 cm päähän eturajasta jäänyt kyykkä

Kuokkavieras = Pelineliöiden väliin ponnahtanut kyykkä

Pääty = Pelissä pelataan kaksi päätyä, joiden välissä suoritetaan puoltenvaihto. Päätyyn kuuluu 2 heittovuoroa pelaajaa kohden.

”Turvallisia haukia” -kyykkäohje piirissä toimiville yhdistyksille

 1. Takaparkkien muututtua maksullisiksi tänä talvena kyykkäkäytössä on kolme paikkaa TTY:n Päätalon takana: (1) polymeerihallin asvaltoitu edusta, (2) polymeerihallilta eteenpäin mäen alla oleva hiekka-alue ja (3) IHA:n laitoksen uusi aidattu testikenttä hiekka-alueen vieressä (kuvat alla). Kyykkää vain näillä alueilla.
 2. Polymeerihallin edustalla ja hiekkakentällä (1) ja (2) kyykätessä tehdään aina ilmoitus tapahtumasta tilapalveluihin lomakkeella:
  https://www.tut.fi/tutka/tilat/Tilanvaraus/jarjestamislupa-opiskelijoill…
  TUTKA -> Tilat -> Tilanvaraus -> Järjestämislupa opiskelijoille -> ylin linkki
 3. IHA:n aidatulla testikentällä (3) kyykkäämisestä sovitaan erikseen Ville Aholan kanssa. Soitto numeroon 040 8490523.
 4. Varmista, että kentät on aurattu. Jätä tarvittaessa ISS:lle palvelupyyntö parkkialueen auraamisesta:
  https://www.tut.fi/tutka/tilat/tekniset-palvelut/Vikailmoitukset/index.htm
  TUTKA -> Tilat -> Tekniset palvelut -> Vikailmoitukset -> TTY Tutkimushalli
  Hätätapauksessa soita ISS:lle numeroon 040 1981211.
 5. Tarvittaessa pyydä hyvissä ajoin ISS:ltä lainaan puomeja (puh. klo 07-16 puh. 040 198 1211 tai 03 3115 2112). Kiinnitä puomeihin lappu, jossa kerrotaan, minä päivänä ja mihin aikaan alueella on tarkoitus kyykätä.
 6. Maalaa kentän rajat esim. mehulla tai elintarvikeväriliemellä. Heitto- ja pelineliöt ovat kooltaan 5 x 5 m. Pelineliöiden väli on 10 m. Täten kenttä on yhteensä 5 x 20 m.
 7. Kyykkää
 8. Lopetettuasi kyykkäämisen siivoa kaikki jälkesi. Älä jätä kentälle mitään muuta kuin lumeen piirretyt rajat

HUOM! Jos jotain menee rikki, ilmoita ylioppilaskuntaan (040 7130076 tai 040 7130079) ja Tilapalveluihin (0400 735 355). Jos osut autoon, ota ylös auton rekisterinumero ja ilmoita auton omistajalle vahingosta.

Mukavaa kyykkätalvea!