Historia ja teekkarimuseo

Teekkarimuseo

Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan oma Teekkarimuseo avattiin 30.11.2008. Teekkarimuseon pysyviin näyttelyihin on kerätty tamperelaisten teekkarien historiaa 60-luvun lopulta aina viime vuosiin asti. Näyttelyssä on muun muassa nähtävillä kaikkien aikojen ensimmäisessä Teekkarikasteessa vuonna 1966 käytetty asuste. Museossa voi perehtyä myös siihen, millaisia jäyniä ja tempauksia Tampereella on vuosien saatossa tehty. Esillä on myös runsaasti kuvamateriaalia menneiltä vuosilta.

Aukioloajat

Museoon voi tutustua sen aukioloaikoina, jotka löytyvät Teekkarimuseon Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/teekkarimuseo. Tampereen teekkarimuseoon ei ole pääsymaksua ja se on avoin kaikille.

Museon nykytila

Teekkarimuseo sijaitsee Rakennustalon ensimmäisessä kerroksessa.

Museo on jaettu teemoittain. Museossa käydään läpi fuksin taival teekkariksi. Käsittelyssä ovat fuksipalapelit, fuksipassit, teekkarikaste ja fuksikulkue. Lisäksi saa vastauksen siihen, mistä opiskelijahaalarit ovat saaneet alkunsa.

Museossa käsitellään myös teekkarikulttuurin kulmakiviä. Teekkari jäynää, teekkari tempaa ja teekkari laulaa mielummin kuin hyvin. Miten Lahdessa järjestetty koiranäyttely liittyy tamperelaiseen teekkarikulttuuriin?

Museossa käydään läpi teekkareiden kotiutuminen Tampereelle. Museossa kävijälle selviää myös, missä kaikkialla teekkarit ovat saunoneet Tampereella.

Kävijälle selviää myös ylioppilaskunnan huomionosoitukset, akateeminen juhlapuku ja tamperelainen teekkarilakki taustoineen.

Orpona museon maailmassa? Mikäli tarvitsette museokierroksellenne oppaan, laittakaa sähköpostia osoitteeseen ttyy-teekkarimuseo(at)listmail.tut.fi. Museokierroksia on helppo sopia lyhyehkölläkin varoitusajalla.

Teekkarihistoriaa.fi

Teekkarihistoriaa.fi on tamperelaisten teekkarien 50-vuotisen historian kartoittamiseen suunniteltu historiaportaali. TTYY ylläpitää ja kehittää sivustoa.

Jokainen nykyinen tai entinen tamperelainen teekkari tai arkkari voi kirjoittaa oman tarinansa sivustolle, lisätä sinne kuvia ja videoita sekä käydä keskustelua historia-artikkelien yksityiskohdista.

Lue, kommentoi ja jaa teekkaritarinoita osoitteessa: www.teekkarihistoriaa.fi.

Kuva: Aleksi Rinta-Kauppila, www.nakedeye.fi

Painetut historiikit

Ylioppilaskunnan olemassaolon aikana on julkaistu useita historiikkiteoksia, jotka kuvaavat tamperelaisten teekkarien eloa vuosikymmenten aikana. Lisäksi mukana on tietoa ylioppilaskunnan historiasta. Historiikkiteoksia voi tiedustella ylioppilaskunnan toimistosta.

Koskessa kastetut – teekkarieloa Tampereella 1965 – 2002, Tampereen teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta 2002

Teekkarieloa Tampereella 1965 – 1992, Tampereen teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta 1992

Lisäksi teekkarikulttuurin historiasta voi lukea Suomen teekkareiden yhteisjulkaisusta: Teekkarielämää – Paloja teekkarikulttuurista ja sen synnystä