Edustajiston toiminta edaattorien silmin

ttyy_logo

Ylioppilaskunnan edustajisto valitaan yleisillä vaaleilla kahden vuoden välein. Edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päätäntävaltaa käyttävä elin. Jäseniä edustajistossa on 35. Viimeisen kerran Suomen ainoan teekkariylioppilaskunnan vaalit järjestetään juuri nyt 31.10.-8.11.! Äänestää voit osoitteessa vaalit.tut.fi/ttyy 7.11. klo 00:00 – 8.11. klo 17:00 välisenä aikana.

Edustajisto kokoontuu vuosittain vähintään kahteen sääntömääräiseen kokoukseen. Kevään yleiskokouksessa käsitellään menneen vuoden tilinpäätös. Syksyllä on taas päätettävänä tulevan vuoden talousarvio sekä uusi hallitus. Kokouksia järjestetään lisäksi ympäri vuotta päätettävistä asioista riippuen. Lisätietoa edustajistosta ja sen toiminnasta voit lukea ylioppilaskunnan säännöstöstä.

Mitä kaikki tämä tarkoittaa käytännössä? Pyysimme kahta entistä edaattoria, Jesse Saarta ja Karim Hafezia, kuvailemaan edustajiston toimintaa ja edellisen kauden (2016-2017) huippukohtia.

Kuvaile omin sanoin mitä edustajisto tekee.

Jesse: Edustajistossa käsitellään ja tehdään päätöksiä asioista, jotka koskettavat TTYY:n toimintaa ja sitä kautta meidän kaikkien teekkareiden opiskelua ja elämää TTY:lla. Edustajiston kokouksissa käydään läpi TTYY:n hallituksen toimintaa ja sen tekemiä esityksiä, joita hallitus toimeenpanee edustajiston hyväksynnällä.

Karim: Edustajisto pitää huolen siitä, että teekkarikulttuuri säilyy kampuksella ja päätösten takana on aina mietitty miten muutokset vaikuttavat teekkareihin. Yksinkertaistettuna valvoo teekkareiden etuja.

Mikä keskustelu tai päätös jäi mieleesi omalta edustajistokaudeltasi?

Jesse: Minulle jäi mieleen keskustelu Cupolan/Bar X:n tilanteesta ja siitä mitä tilalle pitäisi tulevaisuudessa tehdä. Lisäksi kiltojen ja kerhojen RYttyyntymiseen liittyvät yhteistyösopimukset loivat mielenkiintoista keskustelua. Myös TTYY:n puheenjohtajan valinta on aina jännä hetki.

Karim: Teekkarihymnin sanoitusten päivittäminen. Vuodesta 2017 hymniä onkin laulettu sanoin ” Yö kuin sielu teekkarin on pimiä, takajoukko nukkuu vain, nukkuu vain…”

Mitä ylioppilaskunnan jäsen hyötyy edustajistovaaleissa äänestämällä?

Jesse: Äänestämällä voit tukea ehdokasta, joka ajattelee kanssasi samanhenkisesti ja vie sinulle tärkeitä asioita eteenpäin edustajistossa. Näin voit osittain vaikuttaa itseäsi ja kaikkia muita teekkareita koskeviin päätöksiin, joita edustajisto tekee. Mielestäni myös edustajistovaaleihin pätee ”Jos ei äänestä, ei voi valittaa”. Jos et kuitenkaan jaksa paneutua ehdokkaiden mielipiteisiin, voit myös tuoda ystävällesi tai tuttavallesi hyvän mielen, kun tuet häntä äänestämällä.

Karim: Voit pitää huolen, että asioitasi ajava ihminen on edustamassa sinua.. Mieti, jos sielä olisi 35 edustajaa, joista kukaan ei ajaisi sinun asiaasi?

Mitä opit edustajistokautesi aikana?

Jesse: Opin ymmärtämään paremmin asioita, jotka vaikuttavat TTYY:n toimintaan ja mitä TTYY:n hallitus käsittelee vuoden aikana. Todella monet asiat vaikuttavat siihen, että kaikki toimii ja teekkareiden arki rullaa nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi opin virallisia kokouskäytänteitä.

Karim: Jotkut asiat saattavat olla kuivia, mutta jos kukaan ei niitä mieti kunnolla, niin kaikkien elämä olisi hankalampaa. Mitä enemmän haastaa itseään ja muita ajattelemaan sekä keskustelemaan asioista, sitä varmemmin päästään parhaaseen ratkaisuun.